• 2
  • 3
  • Madmeuasel Ell-Janet Bonny 10
  • Madmeuasel Ell-Janet Bonny 02
  • krasotka01
  • krasotka02
  • leone01
  • leone02
English (UK)Русский (РФ)Svenska (SE) Finnish (Suomi) Estonian (Esti)
Olet tässä: Kissancasvatus Rotu Highland Fold/Straight

Highland Fold

Highland-fold rodun kissat ovat Scottish-foldrodun pitkäkarvainen laji.
Tällä hetkellä suurin osa
kasvatuksista käsittelee skotlannin lyhytkarvaisia.Scottish-foldin pitkäkarvainen versio vasta alkaa näkyä jalostuksessa sekä näyttelyiden lavoilla.

Highland-kissat ovat erittäin hurmaavia sekä omaperäisiä. Erityisesti niitä voidaan lukea kuuluvaksi puolipitkäkarvaisten kissojen ryhmään. Karvapeitteen tekstuuri on näillä kissoilla hyvin omaperäinen - tilava, silkkinen, ei mene takkuiseksi sekä vaatii vähän huolenpitoa.
Highland-foldin syntymisen tarina saa alkuunsa kaikkein ensimmäisestä luppakorvaisesta kissasta Suzista. Katsottuna hänen jälkeläisten polveutumistodistusta, oli hän itse pitkäkarvainen ja risteytyksestä tavallisten kotikissojen kanssa syntyivät hänellä pitkäkarvaiset kissanpennut.
Epäilemättä antaisivat resessiivissa skotlantilaisille kissoille massiivisesti pitkän karvan geenejä eksoottiset kissat, joita risteytettiin fold-kissojen kanssa pääasiassa sen vuoksi, että antaa rotulle uudet sävyt. Siis, monet skotlannin linjat kantavat resessiivissa pitkän karvapeitteen geenia sekä kahdella lyhytkarvaisella pitkäkarvaisuus-geenia kantavalla eläimellä syntyvät pitkäkarvaiset kissat.

Jalostajien väliset pitkäkestoiset riitat siitä, miten skotlantilaisten kasvatustyö pitäisi toimia olit johtaneet tilanteeseen, jossa highlandit olivat järjestelmällisestä työstä aiheettomasti hylätyt. Tänään voi vain vähäinen määrä kasvatuksista tuntea ylpeyttä laadukkaista highland-jalostajista. Mutta tilanne on voimakkaasti muuttumassa.

Aikaisemmin ilmeistyvät pitkäkarvaiset foldit sekä straightit ajoittain lyhytkarvaisten skotlantilaisten kissojen pentueeseen. Monet jopa laadukkaiden lyhytkarvaisten siitoseläinten pitkäkarvaiset jälkeläiset omistavat piirteitä, jotka osoittavat, että on lisätty persian verta. Yleensä tämä näkyy silmistä, jotka ovat lähellä, kasvoista, joka on „ala-asennossa“ ja myöskin karvapeitteen muuttunut struktuurista, mikä muistuttaa persian karvapeitettä. Nyt kun skottish fold rotun „kehityksen hetket“ ovat jo ohi, erilaisia vivahdeja on hiottu sekä laadukkaiden eläinten ja ammattimaisten jalostajien määrät ovat merkittävästi lisääntynyt, ammatimaisten katseet ovat lopuksi kääntyneet highlandeille.

Ottaen huomioon valitut etenemissuunnitelmat, voi jo vuoden-puolentoista kuluttua nähdä näyttelyissä laadukkaita highlandeja, vaikka vielä huomattavasti pienemmässä osuudessa kuin pitkäkarvaisiaskotlantilaisia.

Epäilemättä ovat highlandit ansainnut huomiota sekä kohdennettua jalostusta!

  

Highland Straight (SFL71)

hailend-sraight

Keho: Keskikokoinen, pyöreät muodot, kohtalaisen pitkä, sama leveys hartioista kurkkuun asti. Kompakti, lihaksikas, lyhyet ja voimakkaat raajat. Käpälät, jossa varpaat ovat tiivisti toisissaan kiinni. Liikkeet vapaat ja joustavat kaikissa nivelissä. Emokissatovathieman pienempiä isäkissoista.

Häntä: kehoon nähden pitkä ja keskipitkä (lapaluun kesken asti), Liikkuu mukaan kaikissa nivelissä. Suositeltavampion pitkä häntä.

Pää: Pyöreä, kupera kallo ja otsa (kallossa on kaarevuus), pyöreät posket ja kasvot. Siirtyminen leveään kuononselän hieman taivutettu ilman lavan ja ilman kyttyrää. Profiilin ylempi linja sujuva, kuononselkä kohtuullisen pitkä. Poskipäätpyöreät,poskettäyteläiset. Täyteläiset posket ovat erityisen huomattavia isäkissoilla. Leuka on hyvin muotoiltu, pyöreä, voimakas, muttei ulkoneva. Pää sijaitsee lyhyellä kaulalla.

Korvat: Pienemmätja keskisuuret, puoliavoimet,suorana seisovat hieman terävät päät, mutta leveät pohjassa, laajasti ja korkeallesijaitsevat.Päät hieman hajotetut. Korvanulkopinnat ovathyvin ala-asennossa. Korvien sisällä tiheätpensas”- harjakset.

Silmät: Isot pyöreät,erotettu laajallanenällä, laajasti auki jarakkaannäköiset. Silmien väri on vastaava turkin väriin.

Karvapeite: Keskimääräinen ja pitkä. Suositeltavaa on kuonon ja kehon täydellinen kattavuus, mutta voi olla myös lyhyempi karvapeitekuonossa ja raajoissa. Housut, ripustukset hännässä, pensas” varpaiden välissä,”pensas”korvista ja huulien täytyy olla hyvin näkyvissä.

Nenä: Lyhyt, kevyt taivutus. Kevyt vanne on sallittua. Kohtalaisia linjoja porfiilissa.