• 2
  • 3
  • Madmeuasel Ell-Janet Bonny 10
  • Madmeuasel Ell-Janet Bonny 02
  • krasotka01
  • krasotka02
  • leone01
  • leone02
English (UK)Русский (РФ)Svenska (SE) Finnish (Suomi) Estonian (Esti)
Olet tässä: Kissancasvatus Rotu Scottish Fold

Scottish Fold

Skotlannin luppakorvainen kissa eli scottish fold (engl. Scottish Fold) - lyhytkarvaisten kissojen rotu, joilla korvalehdet ovat kierrety eteen ja alas.

Tämän kissanrotun jalostusta alkoi ensin käsittelemään Skotlanti, jolloin vuonna 1961 syntyi yhdessä tilassa kissa nimeltä Suzi, jolla olit korvat tiiviisti päätä vasten. Suzilla puolestaan syntyivät pennut, joilla olit samanlaiset korvat. Juuri näistä kissoista syntyi uusi rotu- skotlannin luppakorva (Scottish Fold).

Eläinten omaperäinen ulkonäkö aiheutti todellista kiinnostusta sekä kissojen kasvattajien että harrastajien keskuudessa. Siitä lähtien on luppakorvaisille kissoille muuttumaton kysyntä. Englannissa tätä rotua ei aluksi tunnustettu ja jopa kielletti. Sen sijaan Amerikassa, jonne joutuivat jotkut luppakorvaiset kissat, alkoi todellinen puomi, jonka seurauksena alkoi rodun onnistunut kehittäminen. Luppakorvaiset kissat ilmestyivät Eurooppaan jälleen Amerikasta, virallisen aseman sai rotu vain 80-luvun lopulla. Maamme ilmestyivät skotlannin luppakorvaiset kissat alle 20 vuotta sitten.

Scottish foldien väri on kovin monipuolinen- he saattavat olla mustia, valkoisia, vaaleansinisia, mutta kuviollisetkin värit kuin marmorin-, kilpikonnan- ja tiikerinväri voivat esintyä. Karva on skotlantilaisilla luppakorvaisilla kissoilla silkkinen, melko lyhyt, kosketus miellyttävä. Karva on niin paksu ja tiivis, että se muistuttaa puseroa. Silmien väri vastaa karvan väriin, mutta normaalisti on silmät kirkkaaseen timantti- väriä.

Itseasiassa ei ole skotlannin kissojen ulkoiset ominaisuudet suinkaan tärkeintä, niiden luonne on paljon hienompi. Skotlannin kissat osoittavat samanaikaisesti sekä korkeaa älymystöä että silmiinpistävää intuitiota. Niitä on helppo opettaa, sopeutuvat nopeasti tuntemattomassa tilanteessa, on erittäin vaatimattomia ja tuntevat aina isännän tunnelmaa. Teidän pieni skotlantilainen kissa löytää heti ylös WC: n sekä oikein nopeasti hän ymmärtää jolla saa pelata ja jolla ei saa. Scottish fold rotun erikoisuutena on aggression puute ja niillä kissoilla puuttuu myös toive kostaa.

Vaikka pieni fold - kissa ei aina ole kanssasi sama mieltä, ei hän koskaan menee esimerkiksi teidän tohveleita merkitsemään- kissa on sen yli ja jos otatte hänet syliin, on hän edelleenkin herkkä ja lempeä sekä valmis kommunikoimaan. Skotlannin luppakorvaisella kissalla on tasapainoinen luonne, suuri kiintymys kotiin ja isäntäänsä. Ne ovat ihanteellisia kissoja niille ihmisille, jotka rakastavat epätavallisen- näköisiä ja samassa rauhallisia elämiä.

Viime neljänkymmenen vuoden aikana on skotlantilaiselle luppakorvaiselle kissalle kehittynyt ns. oma tunnistettava tyyppi. Tällaisten rotukissojen keskinäinen risteytys aiheutti liikuntaelinten sairauksia. Siksi voi rotua kehittää vain jatkuvalla risteytyksellä „normaalien“, ei luppakorvaisten kissojen vain scottish straight´ien (englanninkielisestä sanasta „straight“ - suora) kanssa. Euroopassa ja Venäjällä risteytettiin (straight-kissoille lisäksi) amerikalaisten lyhytkarvaisten, brittiläisten ja eksootisten kissojen kanssa. Sen takia erottuvat euroopan tyypin skotlantilaiset luppakorvaiset kissat- niilla on massiivinen ruuminrakenne, korvat eivät ole noin tiivisti pään vasten. Periateessa erottuvat ne brittiläisistä kissoista vaan silti, miten tiivisti korvat ovat pään vasten. Samalla on Amerikassa kehitetyt foldit yhtenäisemmät: niillä on tiivisti pään vasten korvat, täysin pyöreä pää, kevyt tuki-rakenne, pitkä häntä. Amerikalaiset kasvattajat käyttivät jalostukseen vain straight-kissoja, joilla on fenotyypisesti hyvin paljon yhteistä amerikalaisten lyhytkarvaisten kissojen kanssa (sen rodun edustajat osallistuivat aktiivisesti skotlantilaisten kissojen ulkonäön parantamisessa Amerikassa).

Kissanpennut:

Skotlantilaisen luppakorvaisen kissan kissanpennut ovat hyvin leikkisiä ja pehmeät, tykkäävät viettää aikaa lasten kanssa, mutta voivat pelätä liian meluisaa seurastaa – siksi, jos teillä on lapsia, teidän täytyy ottaa jo itsenäisyyteen sopeutunut kissanpentu. Niitä on helppo opettaa ja ne oppivat nopeasti ymmärtämään, esim. miten käytetään kynsien teroitinta, WC: ssä käynti saa myös nopeasti selväksi, siksi erityisiä ongelmia ei aiheutta.

Silloin kun scottish fold´in kissanpennut syntyvät, niillä on suorat korvat sekä vasta kolmen - neljän viikon kuluttua tulee selväksi, pysyvätkö ne edelleenkin sellaisina tai „jäävät makaamaan“.

Kissanpennun luokan voidaan määrittää 12 viikon iässä, se voi olla niin näyttelyiden „show“ (vain tapauksissa kun korvat ovat hyvin pään vasten tai sitten myös jos on suorat korvat- muttei kaikissa felinologisissä järjestelmissä), rotun „breed“ tai kodikas „pet“.