• 2
  • 3
  • Madmeuasel Ell-Janet Bonny 10
  • Madmeuasel Ell-Janet Bonny 02
  • krasotka01
  • krasotka02
  • leone01
  • leone02
English (UK)Русский (РФ)Svenska (SE) Finnish (Suomi) Estonian (Esti)
Olet tässä: Kissancasvatus Rotu Scottish Straight

Scottish Straight

Alussa ei osattu olettaa, kuka ovat ne sellaiset luppakorvaiselta kissalta syntyneet mutta kuitenkin suorakorvaiset kissanpennut...Mutta ne ovat skotlantilaisia kissanpentuja! Pitkä aikaa niitä kissoja käsiteltiin kuin brittiläisiä kissoja joten se aiheutti sekaannusta brittilästen kissojen rotuissa. Nykyään kutsutaan kissanpentuja, joilla ovat suorat korvat ja jotka ovat syntyneet skotlantilaiselta luppakorvaiselta kissalta, scottish straight´ iksi eli ne ovat skotlantilaiset lyhytkarvaiset kissat. Ja muuten monissa skotlantilaisten luppakorvaisten kissojen felinologisissä risteytysjärjestelmissä on sallitu vain scottish straight´ in kanssa. Toisen rodun kanssa risteytykset antaavat tavallisia kissanpentuja jotka eivät enää kuuluu rotukissojen ryhmään eli ne eivät ole rotukissoja.

Miten sitten ymmärtää, että edessäsi on scottish straight eikä brittiläinen kissa?

Ensinnäkin täytyy sukutaulusta seurata, että toinen kissapennun vanhemmista olisi skotlannin luppakorvainen ja toinen suorakorvainen kissa. Tämä on kiistaton sääntö. Toiseksi on skotlannin lyhytkarvaisella oma rotumääritelmä.

Scottish straight on brittiläisestä kissasta paljon kevyempi ja tämä tarkoittaa, että skotlantilaisen yleinen tyyppi ei pitäisi olla kovin raskas. Suositaan pidempää skotlantilaista häntää ja muuten, mitä pidempi häntä, sitä kehityskelpoisempi on kissanpentu. Brittiläisillä kissoilla on häntä päinvastoin lyhyempi ja paksumpi, aivan kuin makkara.

Skotlantilaisten kissojen pään on olatava pyöreää muotoa sekä standardin rikkomiseen on roikkuvat paksut posket kuten brittiläisillä kisoilla. Skotlantilaisen silmät sijaitsevat syvällä ja ovat laajasti auki ikään kuin teidän tarkastelee lapsi, jolla on yllättynyt katse. Skotlantilaisen kissan korvat eivät sijaitse niin laajasti kun brittiläisellä kissanpennulla. Yhteenvetona on pieni skotlantilainen - siisti ja tyylikas kissa.

Valittettavasti sekä vuosia kestänyt risteytyksien että scottish straight rodun epätunnustamisen takia ovat kärsineet erittäin kauniit kissarodut: skotlantilaiset ja brittiläiset kissat.

Tänään työskentelevät kasvattajat määrätietoisesti skotlannin rodun parissa, yrittäen saavuttaa sekä skotlantilaisten luppakorvaisten että scottish straight´ in kissojen standardin läheisyyttä. Brittiläiseksi kissaksi pidetään sellaista kissanpentua, kenen sukutaulussa ei ole muita rotuja kuin brittiläiset kissat.